• 1. miesto v Arcidiecéze!!!
          • 1. miesto v Arcidiecéze!!!

          • V 20. roku existencie nášho gymnázia a v roku 30. výročia slobody na Slovensku, pri 25. výročí súťaže Dedičstvo otcov, naše družstvo prvý krát v histórii našej školy vyhralo túto arcidiecéznu súťaž v cirkevných dejinách, ktorá sa uskutočnila na Cirkevnej spojenej škole sv. Košických mučeníkov v Košiciach. Sme prví!!! A vďačíme za to dievčatám Laure Calkovej (kvarta), Terézii Haňovej (tercia) a Miške Novotnej (príma) pod vedením nášho učiteľa náboženstva Mgr. Matúša Haňova. Dievčatá boli skvelé, múdre i rýchle, a to rozhodlo o našom prvenstve. Ďakujeme Bohu za víťazstvo v konkurencii 13 družstiev celej Košickej arcidiecézy. Pripájame aj fotografie!

        • Beseda s primátorom a riaditeľom ÚPSVaR
          • Beseda s primátorom a riaditeľom ÚPSVaR

          • Dňa 11.11.2019 sa v spolupráci s Hornozemlínskou knižnicou vo Vranove nad Topľou uskutoční beseda s Ing. Jánom Raganom, primátorom mesta Vranov nad Topľou a PhDr. Jozefom Baranom, riaditeľom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vo Vranove n.T.

        • Beseda s Martinom Klusom
          • Beseda s Martinom Klusom

          • V piatok 8.novembra 2019 zavítal medzi našich študentov podpredseda NR SR a podpredseda Výboru pre európske záležitosti Doc. PhDr.Martin Klus, PhD. MBA.

            Stretnutie so študentmi bolo zorganizované v rámci projektu EUROSCOLA 2020, ktorý práve v týchto dňoch vrcholí na školách celej Slovenskej republiky.

            No a beseda so skúseným politikom, politológom, diplomatom a vysokoškolským pedagógom bola čerešničkou na torte. Vzácneho hosťa sme v našom kruhu privítali zdramatizovanou básňou Óda na radosť, ktorá je hymnou európskej únie.Nechýbala pieseň od zlatého českého slávika Tomáša Klusa - Cesta.  Naši umelci - recitátori a hudobníci zapôsobili až tak, že nám po tele naskakovali zimomriavky.

            Neskôr sme predstavili našu školu nášmu hosťovi a nášho hosťa našich študentom. Celú diskusiu si moderovali študenti sami. Hlavnými témami diskusie boli témy Brexit z pohľadu SR ako členskej krajiny EÚ a Možnosti pre mladých ľudí v oblasti vzdelávania a pracovného uplatnenia v rámci únie. Študenti sa pýtali a pán podpredseda odpovedal rečou, ktorou hovoria mladí ľudia. Je vynikajúcim rétorikom a skúseným pedagógom, čo boli cítiť počas celej diskusie. Jeho reč nasvedčovala o tom, že je v zahraničnej politike ako ryba vo vode.

            No musíme povedať, že urobil dojem na študentov nielen ako skúsený diplomat, ale hlavne ako človek, ktorý je nevyliečiteľným politickým optimistom a maratóncom, vášnivým cestovateľom a športovcom. Po až maratónskej diskusii nám pán podpredseda napísal krásne slová do kroniky a rozlúčili sme sa ako inak - tradične vo folklórnom štýle a s košíkom plným jabĺk z plodov zeme a práce ľudských rúk nášho regiónu.

            Náš hosť sa cítil medzi nami veľmi dobre, o čom svedčila jeho uvoľnenosť, humor, láskavosť, selfíčka a bezprostrednosť. No a najväčšou odmenou pre nás bolo pozvanie do parlamentu 28.novembra, kedy bude prebiehať rokovanie a hodina otázok. Takže budeme mať možnosť vidieť v priamom prenose nielen našich poslancov, ale aj premiéra a našich ministrov.

            Srdečná vďaka, pán podpredseda!

            Pripájame fotografie.

        • Postup na česko-slovenské kolo súťaže Rozhoduj o Európe
          • Postup na česko-slovenské kolo súťaže Rozhoduj o Európe

          • V stredu 6.novembra 2019 sme sa spolu s 5. študentami nášho gymnázia zúčastnili súťaže Rozhoduj o Európe. Vyhlásila ju organizácia SFPA – Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku. Študenti sa na jeden deň stali ministrami životného prostredia krajín Európskej únie a rokovali na „pôde“ Európskej Rady v Bruseli. Súťaže sa zúčastnilo 28 „ministrov,“ zo stredných škôl Prešovského kraja, ktorí zastupovali všetky krajiny únie. Modelové rokovanie malo hlavnú agendu : Nariadenie o minimálnych požiadavkách na opätovné využívanie vody. Téma nanajvýš aktuálna, no aj veľmi náročná na prípravu. Poviem vám, ministri bojovali naplno, obhajovali svoje požiadavky, diskutovali, navrhovali zmeny, dodatky, sprísnenia či uvoľnenia noriem. Prebiehali aj kuloárne rokovania. Presne tak, ako je to v Bruseli. Nakoniec odhlasovali návrh nariadenia, ale samozrejme, že tam boli zmeny a doplnky.

            Som veľmi rada, že študenti našej školy boli veľmi aktívni a naozaj vzorne reprezentovali našu školu vo veľmi silnej a tvrdej konkurencii. Našimi ministrami boli : Ján Demeter (minister za Švédsko), Tobias Hlad (Veľká Británia), Aneta Mitrišinová (Taliansko), Tamara Kučerová (Španielsko) a Eugénia Ficková (Rumunsko).

            S veľkou radosťou vám chceme oznámiť, že medzi tromi najlepšími rečníkmi bola práve naša Eugenika, ktorá získala druhé miesto a priamy postup na česko-slovenské kolo súťaže do Bratislavy. Tam sa v januári stretne 70 najlepších „ministrov a europoslancov“ zo Slovenska a Českej republiky. Máme z toho radosť! ĎAKUJEME študentom, že ich máme a že sú takí perfektní!

            Berka Jedináková

          • Naši v Bratislave

          • Norbert Jakubek (1.AG) a Martina Gajdošová (III.AG) si vo štvrtok 7.novembra prebrali ocenenia za druhé a tretie miesto v celoslovenskej súťaži Viem, čím budem a prečo. Slávnosť sa uskutočnila v Inchebe expo aréne na Medzinárodnom knižnom veľtrhu a výstave vzdelávania Bibliotéka- Pedagogika v Bratislave.

            Na tejto akcii sa naši žiaci stretli s absolventkou nášho gymnázia, Máriou Bílou, ktorá pracuje ako redaktorka Katolíckych novín.

        • Beseda o Európskom parlamente
          • Beseda o Európskom parlamente

          • 28. októbra sme sa v MsDK vo Vranove nad Topľou v rámci projektu EUROSCOLA stretli s europoslancom Ivanom Štefancom  a bývalým poslancom NRSR  Pavlom Zajacom. Počas tejto zaujímavej besedy sme sa mali možnosť opýtať otázky, ktoré nám vŕtali v hlave už dávno. Najviac nás zaujímal BREXIT. Pán europoslanec Štefanec nám vysvetlil, že aj pre samotnú Veľkú Britániu nie je výstup z Európskej únie  najlepším riešením, keďže so sebou prináša aj rôzne nevýhody. Tiež to, že je lepšie pre celú Európsku úniu ak odídu s dohodou.

            Pavol Zajac zase vyviedol z omylu všetkých, ktorí boli presvedčení, že naše členstvo v EÚ je možné vnímať len negatívne.  "Čo robí Európa pre nás ? "Eurofondy nám pomáhajú zveľaďovať naše okolie a tiež cestovanie a študovanie v zahraničí sú obrovskými výhodami, najmä pre nás mladých študentov. 

            Vďaka pánovi Ivanovi Štefancovi sme sa dozvedeli čím sa  prioritne bude zaoberať  Európsky parlament v tomto volebnom období. Prezradil nám aj svoje úspechy pri schvaľovaní niektorých zákonov.

            Na záver besedy sme sa rozlúčili so vzácnymi hosťami krátkou kultúrnou vložkou v podobe speváckeho vystúpenia.  Z tohto stretnutia si každý odniesol malý darček od  Ivana Štefanca a hlavne dobrý pocit z užitočne stráveného času a samozrejme  hlavu plnú nových vedomostí. Hosťom pekne ďakujeme, za to , že si na nás našli čas.

        • Striebro a bronz v celoslovenskej súťaži
          • Striebro a bronz v celoslovenskej súťaži

          • V mesiacoch september – október 2019 organizovala SEA,  Agentúra pre vzdelanie a vedu 5.ročník  súťaže “Viem, čím budem a prečo” . Do tejto celoslovenskej súťaže sa zapojili aj naši študenti, ktorí tak prepojili svoje vedomosti z personálneho manažmentu s krásou slovenského jazyka. No a s veľkou radosťou vám oznamujeme, že Norbert Jakubek z I.AG získal vo svojej kategórii krásne druhé miesto a Martina Gajdošová z III.AG vo svojej kategórii tretie miesto.

             

                        Oficiálne vyhlásenie víťazov a odovzdávanie cien prebehne vo štvrtok 7.11.2019 o 13:00 hod na veľtrhu Bibliotéky a Pedagogiky v bratislavskej Inchebe. Súčasťou odovzdávania cien bude aj šou Kúzelná fyzika.

            Blahoželáme k striebornému a bronzovému umiestneniu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Do súťaže sa zapojili z našej školy títo študenti so svojimi prácami :

            Norbert Jakubek - I.AG - Lebo to niekomu dlžíme...

            Martina Gajdošová - III.AG - Euro za život

            Eugénia Ficková - II.AG - Ciele cynickej filantropky

            Katarína Gazdová - II.AG - Nenápadná užitočnosť

            Miriam Hoľková - II.AG - Spolu to naozaj dokážeme

            Erik Franek - III.AG - Cesta pravdy je vždy lepšia

            Tamara Kučerová - III.AG - Som pre niečo predurčená

            Ján Damián Dráb - III.AG - Múdrosť nepozná hraníc

            Kamila Uhrinová - III.AG - Ani nie povolanie ale spôsob života.